KOKTEYL’in
TARİHÇESİ
Genellikle kimse kokteyl sözcüğünün
karıştırılmış içki yerine kullanıldığını ve nasıl ortaya çıktığını bilmez.
Kokteyl sözcüğü ilk defa ispirto, şeker, su ve acı (bitter) karışımını ifade
etmek için kullanılmıştır. Bir küçük yudumuyla kişiyi bulutların üstüne çıkaran
bir içecek olarak bilinir.
Günümüzde kokteyl sözcüğü alkol içeren her
karıştırılmış içkiyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Kokteylin yaratılması
ile ilgili bir kaç hikaye mevcuttur. Onların arasından meşhur olan hikayeler
şunlardır:
İngiltere: 18. yüzyılda dövüş horozlarına ispirtolu ‘cock ale’ (horoz
birası) içkisi verilmekteydi. Bazen
kazanan horozlara, sağ kalan horozun kuyruğunun, diğer parçalarının ve alkolün
de eklendiği bir karışım ikram edilmekteydi. Karıştırılmış içkinin kokteyl
adını oradan aldığı söylenmektedir.
Fransa: Fransa’nın şarap üretimindeki üstünlüğü, bugüne kadar
bilinmektedir. Bu öneriye göre kokteyl kelimesi Bordeaux bölgesindeki
karıştırılmış şarap bardağı ismi olan olan ‘coquetel’ geleneksel adından
türetilmiştir.
Amerika: Bağımsızlık savaşı sırasında çoğunlukla Fransız ve
Washington askerlerinin gittiği, Betsy Flannagan isimli bir bayanın işlettiği
tavernada, Betsy Flannagan bir defasında tavuk görüntüleriyle dekore edilmiş
bir bardakta hazırladığı içkiyi askerlere yemek olarak sunar. Fransız
müşterilerden biri bu içkiyi tattığında ‘Vie Le Cocktail’ diye haykırarak onu
kutlamıştır.
Kokteyl ilk olarak Amerika’da ün
kazanmıştır. Amerika’da kokteytl barlarda sarhoş oluncaya dek içildiği gibi
spor yarışmaları ve pikniklerde de destek verici karışım olarak içilirdi.
Amerika’da 1920’lerde Yasak döneminde herkes içki içme alışkanlıklarını
değiştirdi. Bulabildikleri içkiler eskisi gibi olmadığı için insanlar
buldukları herşeyi karıştırarak kabul edilebilir bir içki ortaya çıkarmayı
denemeye başlamışlardır. Bunun sonucunda “karıştırılmış içkiler (kokteyl’ler)”
yaratılmıştır.