6 Mart 2012 Salı

Kokteyllerin Sınıflandırılması

Kokteyllerin sınıflandırılması birçok şekilde yapılabilir. Bu çeşitler kokteylin içeriğine göre veya kokteylin miktarına göre olanları daha yaygındır.

Miktarına Göre Kokteyl Sınıfları:
  • Kısa  Kokteyller                  : Ortalama 10 cl’ye kadar olur
  • Orta  Kokteyller                  : Ortalama 20 cl’ye kadar olur
  • Uzun  Kokteyller                : Ortalama 30 cl veya daha fazla olur

İçeriğine Göre Kokteyl Sınıfları:
  • Pre Dinner (Yemek Öncesi) : Yemek öncesi içilebilecek bir kokteyldir .Yemek öncesi kokteyller sek veya orta sek olmalı, 2cl’den fazla tatlı içecek içermemelidir. Kokteylin hazırlanmasında herşeyden biraz kullanılabilir, şarap, sert alkol, likör ve değişik meyve suları kullanılabilir. Bu gruba en iyi örnekler Martini, Gibson, Daiquiri, Manhattan ve Kir kokteylleridir.
  • After Dinner (Yemek Sonrası) : Yemek sonrası içilebilecek bir kokteyldir. Yemek sonrası kokteyller genelde tatlıdırlar. Kokteylin hazırlanmasında herşeyden biraz kullanılabilir, şarap, sert alkol, likör ve değişik meyve suları kullanılabilir. Bu gruba en iyi örnekler Brandy Alexander , French Connection, Godfather, Godmother ve Rusty Nail kokteylleridir.
  • Long Drink : Günün her zamanında içilebilecek  kokteyllerdir alkol oranı düşüktür. Bu gruba en iyi örnekler Bellini, Bloody Mary, Champagne Cocktail, Gin Fizz, Garibaldi kokteylleridir.
  • Fancy Drink : Özel kokteyllerdir bu kokteyllerde günün her vakti içilebilir.

Kokteyllerin Tarihçesi

Genellikle kimse kokteyl sözcüğünün karıştırılmış içki yerine kullanıldığını ve nasıl ortaya çıktığını bilmez. Kokteyl sözcüğü ilk defa ispirto, şeker, su ve acı (bitter) karışımını ifade etmek için kullanılmıştır. Bir küçük yudumuyla kişiyi bulutların üstüne çıkaran bir içecek olarak bilinir. Günümüzde kokteyl sözcüğü alkol içeren her karıştırılmış içkiyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Kokteylin yaratılması ile ilgili bir kaç hikaye mevcuttur. Onların arasından meşhur olan hikayeler şunlardır:
İngiltere: 18. yüzyılda dövüş horozlarına ispirtolu ‘cock ale’ (horoz birası) içkisi verilmekteydi.  Bazen kazanan horozlara, sağ kalan horozun kuyruğunun, diğer parçalarının ve alkolün de eklendiği bir karışım ikram edilmekteydi. Karıştırılmış içkinin kokteyl adını oradan aldığı söylenmektedir.
Fransa: Fransa’nın şarap üretimindeki üstünlüğü, bugüne kadar bilinmektedir. Bu öneriye göre kokteyl kelimesi Bordeaux bölgesindeki karıştırılmış şarap bardağı ismi olan olan ‘coquetel’ geleneksel adından türetilmiştir.
Amerika: Bağımsızlık savaşı sırasında çoğunlukla Fransız ve Washington askerlerinin gittiği, Betsy Flannagan isimli bir bayanın işlettiği tavernada, Betsy Flannagan bir defasında tavuk görüntüleriyle dekore edilmiş bir bardakta hazırladığı içkiyi askerlere yemek olarak sunar. Fransız müşterilerden biri bu içkiyi tattığında ‘Vie Le Cocktail’ diye haykırarak onu kutlamıştır.
Kokteyl ilk olarak Amerika’da ün kazanmıştır. Amerika’da kokteytl barlarda sarhoş oluncaya dek içildiği gibi spor yarışmaları ve pikniklerde de destek verici karışım olarak içilirdi. Amerika’da 1920’lerde Yasak döneminde herkes içki içme alışkanlıklarını değiştirdi. Bulabildikleri içkiler eskisi gibi olmadığı için insanlar buldukları herşeyi karıştırarak kabul edilebilir bir içki ortaya çıkarmayı denemeye başlamışlardır. Bunun sonucunda “karıştırılmış içkiler (kokteyl’ler)” yaratılmıştır.

1 Mart 2012 Perşembe

Türkiye Barmenler Derneği Turizm Öğrencileri ile

Türkiye Barmenler Derneği, Etiler Turizm Otelcilik okulu işbirliği yaparak, Uluslararası turizm öğrencileri kokteyl yarışmasına hazırlandı. Derneğimiz adına başkanımız Sayın Edip Kemal EREN Etiler Turizm Otelcilik okulu Meslek Dersi Öğretmeni Sayın Aysel Çakmak ile birlikte öğrenci Sayın Elif Karaca’yı bu yarışmaya hazırladılar. Yarışma Nisan ayında İtalya’da yapılacak.


Yarışma Yeri
İtalya
Yarışmacı ve Ülkesi
Elif Karaca  / Etiler Turizm Otelcilik Okulu
Kokteyl Adı
Ars Longa Vita Brevis
Kategori
All Day Cocktail
İçerik
3,0 cl
Havana Club Añejo 3 Años

1,5 cl
Amaretto Di Saronno

1,5 cl
Campari

1,0 cl
Martini Dry

20,0 cl
Pink Grappefruit Juice
Garnitür
Kumquat, lime
Bardak
Long Drink Glass
Hazırlanışı
Muddle&Shake


11 Şubat 2012 Cumartesi

Curacao


Curaçao: Tatlı likördür, şarap veya üzüm sert içkisiyle şeker ve portakal kabuğuyla yapılır. İlk olarak Hollandalı birisi tarafından yapılmıştır. O da bunu tatlandırıcı madde olarak kullanmıştır. Curaçao nun bir çok rengi vardır: kırmızı, beyaz, mavi, yeşil ve pembe.

Cuaranta Y Tres


Cuaranta Y Tres: 43 bitkiden yapılan İspanyol bitki likörüdür derin altın rengindedir.

Creme de Violette


Creme de Violette: Menekşeden yapılır. Creme Yvette en iyi bilinen versiyonudur.

Creme de Vanilla


Creme de Vanilla: Vanilya ile kokulandırılan bu likör zengin ve yumuşaktır.

Creme de Roses



Creme de Roses: Gül petali yağının esansından üretilir, genellikle vanilya ve turunçgil yağları vb. şeylerde eklenebilir.

Creme de Noyau


Creme de Noyau: Badem kokulu bir likördür genelde kayısı veya şeftali çekirdeği esansından üretilir.

Creme de Noisettes


Creme de Noisettes : Fındık kokulu olur genellikle oldukça tatlıdır.

21 Ocak 2012 Cumartesi

Creme de Menthe


Creme de Menthe: Nane tatlandırılmış likördür. Bu likör tahıl sert içkisiyle, nane şekeri yapraklarıyla yapılır ve tatlıdır. İki renkte yapılır: açık ve koyu yeşil. İyi hazmettirici özellikleri vardır ve birçok likör üreticisi tarafından üretilir, Yeşil renkli yada renksizdir.

Creme de Cassis


Creme de Cassis: Bu Fransız frenküzümü likörü, alkolde maceration işlevi yapılan Frenk üzümüne şeker eklenerek üretilir. Bazen küçük miktardaki frenküzümü ile ve böğürtlenle karıştırılarak ekstra renklendirme yapılır (% 5’e kadar). Bundan başka hiç bir maddenin renklendirmede kullanılmasına üzün verilmez.

Creme de Cacao


Creme de Cacao: Çok tatlı, güçlü kakao kokusuna sahip likördür. Venezuela kakao çekirdeğinden yapılır. Etikette görülen Chouao adı Venezuela’da ki bir bölgenin adından türetilmiştir. Dünyada en ünlü kakaoları üretmesiyle ünlüdür.

Creme de Banane


Creme de Banane: Tatlı, açık sarı likördür ve muzları saf alkolde karışım çözümleme işlevi yaparak üretilir. Creme de Banane’nin güçlü muz kokusu vardır.

16 Ocak 2012 Pazartesi

Genel Kurul

TÜRKİYE BARMENLER DERNEĞİ olağan genel kurulu 15 Ocak 2012 Pazar günü yapıldı. Genel kurulda derneğe giriş ödenti miktarı ve yıllık aidatların miktarları belirlendi.

Genel kurulda yapılan seçim sonuçlarında yeni yönetim ve denetim kurulu üyeleri tüm kongre üyelerinin oybirliği ile seçildi. Seçimler sonucunda göreve gelen yeni yönetim kurulu görev dağılımı yapıldı.

TÜRKİYE BARMENLER DERNEĞİ yeni yönetimi görev dağılımı
Edip Kemal EREN Başkan
Tolga Germiyanoğlu Başkan Yardımcısı
Ata Ömer TEKİR Başkan Yardımcısı
Kazım ÖZTÜRK Sayman
Fuat SÜZER Genel Sekreter
Öztürk Koca Yönetim Kurulu Üyesi


Türkiye Barmenler Derneği 2012 yılı için derneğe giriş ödenti miktarının 50TL’sı yıllık aidat miktarının ise 50TL’sı olmasına, 2013 yılı için derneğe giriş ödenti miktarının 75TL’sı yıllık aidat miktarının ise 50TL’sı olmasına  2013 yılı için derneğe giriş ödenti miktarının 100TL’sı yıllık aidat miktarının ise 50TL’sı olmasına oy birliği ile karar verildi.

12 Ocak 2012 Perşembe

Cointreau


Cointreau: En yaygın ve en ünlü olan Fransız likörüdür. Kristal netliğinde, yüksek alkollü bir içkidir. Brezilya, İspanya ve Haiti’den gelen acı ve tatlı portakal kabuklarından üretilir. Şeffaf ve kristal netliğinde kıvamı, baharat ve çiçek aromalarıyla zenginleşmiş eşsiz bir tada sahiptir. %40 alkol içerir

Cherry Whisky


Cherry Whisky:  Tatlı bir likördür. Cherry Brandy kadar popüler değildir.

Cherry Brandy


Cherry Brandy: Kiraz çekirdeği ve pişmiş kiraz suyundan damıtılmış likördür. Çekirdekler ezildiğinde içinden yağ çıkar ve Cherry Brandy’ye biraz ekşi badem tadı verir.

Chartreuse


Chartreuse: Dünyaca ünlü bu likör, Grande Chartreuse manastırında, Grenoblenin yanında, Fransa’da yapılmıştır. Charthusian din adamları bu likörü 130 tariften oluşan kimse tarafından bilinmeyen yöntemle hala üretirler. Chartreuse’nin iki versiyonu mevcuttur. Birisi açık, hafif, yeşil renkli, yüksek alkol gücüne sahiptir (%55 oranda alkol), diğeri ise açık sarı, düşük alkollü (%43 alkol oranı) ve tatlıdır.

3 Ocak 2012 Salı

Charleston


Charleston: Egzotik tropik meyve ile tatlandırılmış likörde meyve ve şeftali tadı üstünlüğe sahiptir. Bunlar donuk gümüş şişelerde kokteyl shaker’ın yerini alarak kutulanır.