DISTILLATION (DAMITMA)
Birçok alkollün ortaya çıkması
sağlayan sudan ve diğer bazı maddelerden arıtma yöntemidir Farklı sıvıların
farklı donma noktaları vardır ilkesinden yola çıkarak damıtma, sıvıların farklı
kaynama noktalarını esas almaktadır.
Sıvı ısındığı ve kaynadığı zaman
ilk olarak hızlı buharlaşabilen elementler buharlaşır. Bu buhar toplanabilir ve
soğutma yoluyla yoğunlaştırılmış ve arıtılmış haline tekrar dönüştürülebilir.
Bu süreç herhangi bir erimede bulunan farklı elementleri ayırmaya ve
yoğunlaştırmaya olanak sağlar. Herhangi bir mayalanmış alkollü çözeltideki esas
element sudur. Su ve alkolün kaynama derecelerini inceleyerek alkolü sudan
ayırabiliriz. Su 100 °C de kaynayıp buharlaşırken alkol, etanol belirli
şartlarda 78.3 °C
de kaynar ve buharlaşır.
Bu iki maddenin kaynama
dereceleri arasındaki fark ısı uygulanması sırasında onların birbirinden
ayrılmasını mümkün kılar. Metanolün kaynama derecesi 66°C iken damıtma yöntemi
metanolün etanolden ayrılmasını sağlamaktadır ve uzaklaştırmaktadır. Alkol
damıtması aslında etil alkolü şarabın likit alkali maddesinden ayırmaktadır.
Alkol damıtmasında ısı alkolü diğer mayalanmış eriticilerden buharlaşma yolu
ile ayırır. Sıcak alkollü buharlar yoğunlaşmış ve temizlenmiş alkolü elde etmek
için soğutulur.
Damıtma sürecinde kullanılan
ekipmanlara damıtma cihazları denir. Damıtma cihazları iki ana gruba
ayrılmaktadır: 1. Pot Stills, 2. Patent
Stills