![](//3.bp.blogspot.com/-SZIoCclrbUQ/UBfdqNzl2XI/AAAAAAAAAtk/pp4B_wrJB6U/s320/JW-Bira-Sayfa107.jpg)
Bira
kelimesi Almanca Poer veya Bior kelimesinden gelir. Poer ezilmiş ve yeşermiş
arpadan yapılan bir içecektir.
Latince bira Verevisia’dır ve Ceres yani tohum tanrıçası
kelimesinden gelir. Modern İspanyolca da Cerveza, Portekizce’de ise Cerveja
bira anlamına gelir.
Biranın tarihide şarabın
tarihi gibi uzak medeniyetlerde başlar, Bilinen biranın ilk kullanımı M.Ö 3000
yıllarında Mezopotamya’da olmuştur, ve % 40 yeşermiş tohumdan yapılmıştır. Eski
Yunan ve Roma’da bütün alkollü içecekleri sert biralar olarak adlandırırlar.
Tabiki daha önceleri
biranın yapımı bizim şu an bildiğimizden farklı idi. 1700’lerde Modern Avrupa
medeniyeti biraya bugünkü halini verdi. M.Ö. 3000 yıllarında şerbetçiotunun
biraya hoş bir tat verdiği keşfedildi ayrıca aynı dönemde Mısırda bilinen 6
farklı tür bira var olduğu ifade edilir.
Tarihte Sümerler’e ait
bira hazırlanışını gösteren dökümanlar bulunmuştur. Bu dökümanların bir kısmı,
havanda arpa ve diğer tahılları döven sümerleri gösteren resmedilmiş duvar
gravürleridir. Hatta bir firavun mezarının duvarlarında bira üretimi
resmedilmiştir. Alttaki resimde sümerlerin birbirlerinin şerefine resmi bir
toplantıda bira içtikleri gösterilmektedir.
Bugünlerde halen çok eski
üretim teknikleri kullanılmaktadır. Belçikalı Lambic ailesi biraya en eski
bilinen geleneksel yabani maya ile mayalama yöntemini kullanmaktadır.
Şu an mevcut bulunan biralar yaklaşık
20 ilkeye dayanmaktadır, Berlin Weisse Wheat birasından tutunda meşhur İrlanda
Stouts birasına kadar. Şu an bilinen yaklaşık 5,000 bira üreticisi ve 15,000
civarında marka bira vardır.
Genel olarak şarap, meyve
ve özellikle üzümün yetiştiği sıcak iklimin olduğu yerde üretilir, Bira ise
daha serin ve tahılların özellikler arpanın yetiştiği yerlerde üretilir.
1700’lü yıllarda Avrupa’da Phylloxera’nın yapmış olduğu
üzüm bağı tahribatından dolayı şarap endüstrisi tükenmeyle yüz yüze geldi.
Aşağı yukarı aynı dönemde mayalama ve mayanın kontrolü ile ilgili büyük gelişme
sağlandı ve bu biranın daha kalitesinin yükselmesini ve Pazar payının artmasını
sağladı.