23 Mayıs 2016 Pazartesi

DISTILLATION (DAMITMA)

DISTILLATION  (DAMITMA)

Birçok alkollün ortaya çıkması sağlayan sudan ve diğer bazı maddelerden arıtma yöntemidir Farklı sıvıların farklı donma noktaları vardır ilkesinden yola çıkarak damıtma, sıvıların farklı kaynama noktalarını esas almaktadır.

Sıvı ısındığı ve kaynadığı zaman ilk olarak hızlı buharlaşabilen elementler buharlaşır. Bu buhar toplanabilir ve soğutma yoluyla yoğunlaştırılmış ve arıtılmış haline tekrar dönüştürülebilir. Bu süreç herhangi bir erimede bulunan farklı elementleri ayırmaya ve yoğunlaştırmaya olanak sağlar. Herhangi bir mayalanmış alkollü çözeltideki esas element sudur. Su ve alkolün kaynama derecelerini inceleyerek alkolü sudan ayırabiliriz. Su 100 °C de kaynayıp buharlaşırken alkol, etanol belirli şartlarda 78.3 °C de kaynar ve buharlaşır.

Bu iki maddenin kaynama dereceleri arasındaki fark ısı uygulanması sırasında onların birbirinden ayrılmasını mümkün kılar. Metanolün kaynama derecesi 66°C iken damıtma yöntemi metanolün etanolden ayrılmasını sağlamaktadır ve uzaklaştırmaktadır. Alkol damıtması aslında etil alkolü şarabın likit alkali maddesinden ayırmaktadır. Alkol damıtmasında ısı alkolü diğer mayalanmış eriticilerden buharlaşma yolu ile ayırır. Sıcak alkollü buharlar yoğunlaşmış ve temizlenmiş alkolü elde etmek için soğutulur.

Damıtma sürecinde kullanılan ekipmanlara damıtma cihazları denir. Damıtma cihazları iki ana gruba ayrılmaktadır: 1. Pot Stills,  2. Patent Stills