21 Şubat 2011 Pazartesi

Alkol Nedir

Alkol: Şeker  içeren  herhangi  bir  şeyin  mayalanıp  daha  sonra  still  adı  verilen  özel  aletlerle  damıtılması  sonucu  elde  edilen ürüne alkol denir.
Alkol, doymuş karbon atomunu içeren hidroksil (hidrojen ve oksijen) grubunu ifade eden kimyasal terimdir. Bundan dolayı herhangi bir bileşimi oluşturan hidrojen, oksijen ve karbon atomları ile birlikte kimyasal maddelerden oluşan alkol sınıfının üyesi olan molekülleri oluşturur.
Birçok alkol çeşitleri bulunmaktadır fakat yalnızca etil güvenle alınabilir. Bu içilebilen alkol 19.yüzyılın ortalarında diğer alkol çeşitlerinden farklılaştırılmıştır ve kimyacılar etil önekini alkolün etere dönüştürülmesini açıklamak için kullanmışlardır. Etil alkol üzüm veya şeker içeren diğer sıvılardan fermantasyon yolu ile alınmaktadır. Fermentler maya hücrelerinden alkol ve karbondioksite dönüştürülerek yaratılmaktadır. Bugüne kadar güvenle içilen alkol sadece etil alkol’dür. Alkol terimi, kimyacıların etil alkol veya etanol terimlerine göre oldukça geniş bir şekilde kullanılmaktadır. Saf alkol renksizdir ve -12°C de tutuşur.
Etil Alkol: Etil alkol  veya etanol içilebilir temiz, renksiz, eter kokulu, sıcak, yakıcı ve hafiften tatlı tadı vardır. Uçucudur. Mavi ateşi ile kolayca tutuşan bir maddedir. Herhangi bir oranda su ile tamamen karıştırılabilir. 78.3°C de buharlaşır ve -113°C de donar. Eğer doğrudan kan akışına enjeksiyon yapılırsa saf etanol ölüme neden olur. Çok kısa bir süre içinde çok miktarda içildiği zaman ölümcüldür. Makul miktarda tüketildiği zaman hoş ve uyku getiren etkileri meydana gelir. İşte bu özelliğinden dolayıdır ki tüketiciler kontrollerini kaybederler ve gevşerler.
Etanol’e ilaç olarakta bakılır. Devamlı ve tekrar tekrar aşırı derecede tüketimi alkol bağımlılığına neden olabilir. Bu da karaciğere zarar verebilir.
Metil Alkol: Alkol ailesinin diğer iyi bilinen üyesi metil alkol veya metanol dür. Temiz, renksiz uçucu, yanıcı bir sıvıdır ve 66°C de kaynar. Faydalı eriticidir ve donmaya karşı kullanılır. Metanol e bazen ağaç alkolü de denir. Çünkü üretiminde en yaygın yöntem ‘ağacın kuru damıtımı’ diye adlandırılır. Metil alkol tabiatta bulunur ve çok miktarda şarapta da bulmak mümkündür. Bu alkol üzümün sap ve çekirdeklerinde bulunan pektin maddelerinden türetilmektedir ve fermantasyon sırasında saklanan mayaların mayalanma işlemi yardımı ile üretilmektedir.
Metanol endüstriyel eritici olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Oldukça büyük hacimde kullanıldığı zaman felce, körlüğe, komaya hatta ölümede neden olur. Bununla birlikte metanol tabii panzehir ile orantılı olarak kullanılırsa nötrleşir.