21 Şubat 2011 Pazartesi

Alkol Üretimi

Alkol yapımında gerekli 5 temel madde vardır. Bunlar su, şeker, maya, zaman ve sıcaklıktır. Ayrıca birçok durumda oksijen.
Bütün alkollerin yapımında doğal bitkiler kullanılır, bütün bitkiler yeşermek büyümek ve çoğalmak için bir enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu enerji ise şeker veya nişastadan sağlanır. Nişasta enzim (bitki, hayvan ve mikro-organizmaların reaksiyonu sonucu yakma görevi yapan bölümdür) ile kolayca mayalanabilmek için basit şeker haline gelir.

 

Alkol Yapımında Kullanılan En Popüler Ürünler

Doğal Şeker İçeren Bitkiler: Şeker kamışı veya pancarı, üzüm, elma, armut, çilek ahududu, böğürtlen gibi yumuşak meyveler, vişne, kiraz, erik gibi çekirdekli meyveler
Nişasta İçerenler: Arpa, buğday, çavdar, pirinç, patates, mısır

Meyveden Üretilen Alkol: Şeker içeren ürünlerden alkol üretmek çok kolay birçok halde doğal bir işlemdir bazen de insana ihtiyaç duyulur.

Üzüme Bir Göz Alacak Olursak: Sap ve çekirdekler tanen ve acı yağ içerir. Etli kısmı su, şeker ve asit içerir. Dışı ise Bloom adı verilen maya ve bakterilerin bulunduğu bir tabakaya sahiptir. Derisi ise renk gerekli maddeyi içerir. Üzüm içinde ve kabuğundaki doğal maya yapımı için gerekli bütün maddeler vardır.Ezilmiş üzümün kabuğundaki doğal maya üzüm suyundaki şekerle etkileşir mayalanma dediğimiz kimyasal reaksiyon başlar ve bu şekeri alkol ve karbondioksit gazına dönüştürür. Bu kimyasal reaksiyon alkol derecesi %16 oluncaya kadar veya şekerin tamamı kullanılıncaya kadar yada sıcaklık düşürülünceye veya içindeki maya çıkarılıp alınıncaya kadar sürer. %16 Alkol derecesinde normalinde maya ölür. Şarapların çoğu genellikle %10-12 alkol derecesine sahiptir.

Nişastadan Üretilen Alkol : Maya nişastayla direk olarak mayalanma yapamaz öncelikle nişastanın basit mayalanabilir şeker haline dönüşmesi gerekir. Bunu içinse Diastase adını  verdiğimiz enzim gereklidir. Nişasta  basit veya  mayalanabilir şekere dönüşür. Tahılların çoğunluğu Diastase adı verilen bir enzim (Kimyasal parça) üretirler, özellikle maltlanmış Arpada çok miktarda vardır. Maltlanma şu şekilde yapılır; Arpanın yeşillenmesi sağlanır ve bu yeşillenme kritik bir noktada durdurulur ve nişasta parçalanır