15 Şubat 2011 Salı

Likör / Liqueur

Liqueur kelimesi latin ‘Liquefacere’ sözcüğünden türemiştir. Çözmek veya eritmek manasını verir. Cordial: Latin sözcüğü ‘Cor’ veya ‘Cordis’den türemiştir ve kalp manasını verir. Çünkü ilk cordial’ler hastalara verilirdi, bu da kalbi canlandırır ve ruhu rahatlatırdı. Likör genelde Avrupa’nın verdiği isim olarak kabullenmiştir ve ‘Cordial’da Amerikalılarındır. İkisi de %35’e kadar tatlandırıcı gereçleri içerirler.
Likörün  açıklaması  kısaca  şöyle  yapabiliriz; ‘’Alkol  esaslı  genellikle  şeker  veya  balla,  şekerlendirilmiş  tatlandırılmış  ve  çoğunlukla  renklendirilmiş  bir  içecektir. Sertlik  derecesi   %15 ten  %55  ve  daha  fazlası  gibi  değişik  oranlardadır.
Likörler kokulandırılmış ve tatlandırılmış alkoldür. Genellikle yemekten sonra kullanılır ve sindirim kolaylaştırıcı bitki içeren likörler tercih edilir. Likörler yumuşak, tatlı ve değişik sertlik derecelerindedir, likör renksiz veya aşırı renkli mesela parlak kırmızı, mavi, yeşil, sarı, mor ve daha sayısız renklerde olabilir. Kokteylleri tatlandırmak, renklendirmek ve koku vermek için likör kullanılır.


Likör’lere Tat Vericiler
Meyveler : Limon, portakal, muz, kayısı, vs
Çiçekler : Menekşe, lavanta, gül, portakal çiçeği
Bitkiler : Nane, zararlı böcekler, ıhlamur çiçeği
Kabuklar : Tarçın, angostura
Kökler : Melekotu, meyankökü, gentiyan (tıp bitkisi)
Tohumlar : Kişniş, ardıç, badem, vanilya kimyonu, karanfil, kakao
 
Likörlerin Saklanması
Likörler genelde alkol ve şeker içerdiği için uzun ömürlü kaya tabakasına sahiptirler. Ama yine de bazı önlemler alınması lazım, oda likörlerin iyi saklanması ve sunulması için yapılır:  
  • Işık rengi yok ettiği için, likörler ışıktan uzak, soğuk ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.
  • Eğer likör üretiminde yumurtalar, süt veya krem kullanıldıysa buzdolabında saklanması gerekir.
  • Bazıları serin halde sunulduğunda çok iyi olduğu için öyle bir şartlar altında saklanması lazım.
 Likörlerin Sunulması
  • Likörler, temiz buzlu olarak kokteyllerde veya yemeklerde sunulmalı. Eğer aşırı tatlı değilse, likörler katışıksız içilebilir.
  • Çok tatlı ve tadı zengin likörler buzlu olarak sunulduğunda çok iyi olurlar.
  • Özellikle Peppermint likörleriyle; likörleri kırılmış veya parçalanmış buzla içmek çok yaygındır.
Likörler, modern kokteylleri yaratmada vazgeçilmez hale dönüşmüştür. Likörlerin renkleri ve egzotik tatları, geniş ve hiç bitmez içeceklerin listesini yaratmada kullanılır.