28 Kasım 2011 Pazartesi

Kinin Şarabı

Kinin Şarabı aperatif temelindeki şaraptır. Az miktarda kininle tatlanır ve diğer karışımları içerir (portakal kabuğu vs.). Bazı Kinin şarapları Örnekleri

 

  • Dubonnet
  • Saint Raphael
  • Byrrh
  • Suze
Dubonnet : Güneybatı Fransa’da üretilmesine rağmen, bu ot tatlandırılmış, acı tatlı, şarap temelindeki aperatif, ilk olarak Paris’te, Joseph Dubonnet tarafından yapılmıştır. Dubonnet, genelde buzlu olarak, limon dilimiyle veya biraz soda ile sunulduğunda en iyi tadını verir.

Saint Raphael : Fransız aperatifidir, içerdiği karışımların biri de kinindir. İki çeşidi mevcuttur: kırmızı, dolu ve tatlı, ve diğeri ise beyaz ve dry’dır. Burada bir gelenek mevcuttur, eğer bir kimse Saint Raphael’i içerse, hiç bir zaman gözü kör olmaz. Çünkü on dokuzuncu asrın başında, Jupet adlı bir Fransız kendi görme kabiliyetinin saklanması için, yani görme kabiliyetinin kaybetmemek için Saint Raphael’e sığınmıştır (fakat bu olayın konuya ilişkisi olduğu pek sayılmaz).

Byrrh : Fransız aperatifidir, tadı ise tatlı ekşidir. Roussilon’da, Pyrenees’in çobanı Simon Violet tarafından 1866 senesinde icat edilmiştir ve kinin eklenen ilk aperatif olduğu söylenir. Thuir’deki şirketin sahipleri dünyaca en büyük varil sahibi olduklarını iddia ederler, gerçekten de çok büyüktür.

Suze : Suze Fransız aperatifidir, parlak sarı renkli, hafif (%17 alkol içerir) ve Gentian* temellidir. Gentian bir çok vermutlarda ve bazı likörlerde kullanılır.




*Gentian: Gentianacea ailesinden tıpta kullanılan bitki. Gentiana lutea'nın kökü acı tad'ta, tonik ve stomahiktir. Çok sayıda glükozid içerir: Gentianin, gentianoz, gentiobioz, gentiopikrin, gentiyanik asit v. b. dispepsi ve gastrointestinal katartik olarak maserasyon, dekoksiyon, tentür, toz, şurup v. b. galanik şekillerde kullanılır.