28 Kasım 2011 Pazartesi

Madeira

Maderia Atlantik okyanusunun Portekiz kıyısına yakın yerde bulunan küçük bir adadır. Bu Portekiz adası üzüm yetiştirilmesi için uygun olan dağlarla doludur. Üzüm bağları deniz kıyısındaki yüksek uçurumlardaki taraçalarda yerleşmiştir. Bu uçurumlar suyu iyi akıtan ve geçiren, suyu iyi saklamaya uygun olan yarık taşların bol olduğu volkanik taşlara sahiptir. Üzüm yetiştirmek burada güçtür. Her işlem yerel şartların makine kullanımına uygun olmadığından üzüm bağlarını elle sulamak gerekir. Bu hasat dönemlerinde kısıtlamalara yol açar çünkü üzümleri yada üzüm suyunu sonra insanlar aşağıya kendileri taşımalıdır.
Ada çok güneşli olduğu için üzümleri fazla ısıdan koruyan toprağın sağlanması gerekir. Çünkü fazla sıcaklık üzüm yapraklarının yakılmasına ve üzümün yetiştirilme dengesinin bozulmasına neden olur.

Madeira Üretiminde Kullanılan Üzüm Çeşitleri
Adada yetiştirilen üzüm çeşitleri şarap üretimi ve yöntemlerine göre aşağıdakilerdir:
  • Sercial
  • Verdelho
  • Bual
  • Malmsey
Sercial deniz düzeyinden yaklaşık 880 metre yükseklikte yüksek taraçalarda yetiştirilir. Böyle bir yükseklikte üzümler başka çeşitlerine göre yavaş ve düşük şeker oranına sahip olarak olgunlaştırılır.
Bual ve Malmsey taraçanın alt düzeyinde yetiştirildiği halde Vardelho taraçanın orta düzeyinde yani deniz düzeyinden yaklaşık 500 metre yükseklikte yetiştirilir. Sonuçta Bual ve Malmsey yüksek şeker oranına ve zengin tada sahiptir.

Madeira Çeşitleri
Madeira’nın 4 çeşidi bulunmaktadır.
  • Sercial
  • Verdelho
  • Bual
  • Malmsey

Sercial : Eskiden dry Madeira çeşitleri çok popülerdi. Bu şaraplar Madeira’nın solgun, hoş ve en taze çeşitleridir. Bu tür Madeiralar aperatif olarak sunulur.

Verdelho : Sercial’a göre daha hafif ve Maderia’nın bu 4 çeşidinden en az bilineni olarak sayılır. Orta düzeydeki bu tür şaraplar hoş ceviz tadına sahiptir ve damakta fındık ve özel meyve tadını andırır. Aperatif veya balık yanında sunulur.

Bual : Bual güzel kokulu, kahverengi ve tereyağı tadına sahiptir. Malmsey kadar tatlı değildir yani orta tatlıdır.

Malmsey : Yumuşak, çok güzel kokulu ve Madeira’nın en tatlı çeşididir. Genellikle öğle yemeği sonrası sunulur. Port şehrinin çeşitli yerlerinde çok talep edilir. Günümüzde maalesef bu tür Madeira çoğunlukla yemekhanelerde şarap yerine sunulmaktadır.



Madeira için diğer etiketleme terimleri

Rainwater : Sercial, Verdelho ve Bual şaraplarının karışımından yaratılmış orta düzeydeki dry şarapların türü.

Vintage : Dört üzüm çeşitinden yapılmış,  kutularda en az yirmi yıl, ek olarak şişelerde 2 yıl bekletilmelidir.

Exceptional : 15 yıl veya ondan fazla bekletilmiş şaraplar.

Reserve, Special Reserve or Very Old : Minimum 10 yıl bekletiklmiş şaraplar.

Reserve, Old or Vie : Minimum 5 yıl bekletilmiş şaraplar.

Selected, Finest or Choise : Minimum 3 yıl bekletilmiş şaraplar.