28 Kasım 2011 Pazartesi

Marsala

Marsala sofrada yüksek değere sahip olan diğer kuvvetlendirilmiş bir şarap çeşididir. Marsala İtalya’nın diğer ucu olan Siecle bölgesindeki Marsala şehrinden gelmiştir.
18.Yüzyılda Marsala’nın pazarlamasından bir Liverpoollu John Woodhouse sorumlu olmuştur. Kendisi İngiltere’ye Marsala’yı ihraç etmiştir ve Marsala orada popüler olmuştur.
Marsala alışılmış usulle üretilen bir şarap karışımıdır. Şaraba daha sonra sifone denilen mistelle benzeri konsantre bir karışım katılmaktadır. Bu tatlı karışım sonra brandy ve vino cotto ile güçlendirilir. Bu kuvvetlendirilmiş şarap Solera sistemi kullanılarak olgunlaştırılır ve şişelenmeden önce en az 5 yıl yaşlandırılır. En iyi Marsala kuru ve zengin aromalı bir tada sahiptir, ancak piyasada tatlı yada yemek yapımında kullanılan tatlı Marsala şarapları yaygındır. Marsala şarapları ünlu tatlı Zabaglione ve Escalope de Veau Marsala yemeklerinin yapımında önemli rol oynamaktadır.