28 Kasım 2011 Pazartesi

Vermut / Vermouth

Vermut'ların temelini şarap oluşturur. Bu içecekler konyak ile güçlendirilir ve çeşitli bitkilerin ve baharatların eklenmesiyle aromalandırılır.
Aromatize edilmiş şarabın yaratıcısı ünlü doktor Hipokrattır. Hipokrat MÖ 460 yılında Yunanista’nın Cos adasında doğmuştur. Yunanistan aromalı bitkiler yönünden zengindir. Kuvvetli uyarıcı ve hazmettirici etkisi olan Pelin otu ve girit otu Girit adasında yetişir.
Hipokrat pelin otunu ve girit otunu, tatlı Yunan şarabına katıp rahatlatıcı ve hazmettirici etkisi olan ve antik ve orta çağda Hipokrat Şarabı ya da Vinum Absinthianum olarak bilinen vermutu yapmayı başarmıştır. Sonrasında Romalılar absinrhites şarabına; kekik, biberiye, kereviz ve myrtle ekleyerek üretimi mükemmelleştirmişlerdir. Pliny bu aromalandırılmış şarapların mide ilacı olduğunu çok söyler.
Cicero, vinum absinthianum’un o zamanlarda çok meşhur olduğunu söyler. Orta çağda Venedikliler baharat ticaretinin tekelini tutuyorlardı, yani tekel onların elindeydi ve önceden bilinmeyen aromalı bitkileri İtalya’ya onlar tanıttı.
Bu da Hipokrat şarabının hazırlanmasının bir parçası olarak gelmiştir. Bunun gibi bitkiler Batı Afrika, Hindistan ve Endonezya’dan getirtilmiştir. Pelin otu, cardamom (zingiberacea ailesinden Asya'nın tropikal bölgelerinde yetişen bitki, Meyveleri mide toniği olarak kullanılır), tarçın, myrrh/mir (aromatik reçine sakızı), karanfil, benzoin, rhubarb (antrakinon türevi glikozid içeren bitki), zencefil, sandal ağacı otu, hindistan cevizi, zedoary, ardıç, portakal kabuğu, kişniş ve birçok başka çeşit bitki getirilmiştir.
Rönesanstan beri Floransa ve Venedik’in yanında Turin İtalya’nın Hipokrat şaraplarının üretildiği merkez olmuştur. Piedmont Bölgesinin iki önemli özelliği vardır. Birisi Alp dağlarına yakın olması ve dağ eteklerinin zengin aromalı bitkiler için elverişli olması, diğeri ise tatlı ve dry Piedmont beyaz, şaraplarının bitki kokuları ile iyi giden bir tadı vardır. Yukarıdaki bu faktörler Piedmont’un 19. asırda vermut üretiminin merkezi olduğunu tasdik ederler.
Vermut üreticilerinin büyük bölümü Turin bölgesinden çıkmıştır. Antonio Benedetto Carpano 1786 senesinden itibaren, Francesco ve Giacomo Cinzano 1816 senesinden itibaren, Carlo Gancia 1850 senesinden itibaren, ve özellikle Alessandro Martini ve Luigi Rossi 1863 senesinden itibaren.  İtalyan vermutunun önde gelen kalitesine oranla Fransız vermutları daha mütevazi kalırlar.


Vermouth İsminin Kökeni : Almanların Hipokrat şarabına kendi isimlerini vermeleri gariptir. Aslında, Köken bilimcileri ‘vermouth’ kelimesinin kökenin ‘Wermut ‘veya wormwood (pelin otu) sözcüklerinden türediğini söylerler.
Bavyera’da ilk tanıtıldığında, 17. asrın ilk yarısında, Piedmontese Alessio tarafından ‘vinum absinthanum’ sözcüğü ‘Wermut Wein’ olarak tercüme edilmiş. Sonra da Bavyera’dan Fransa’ya getirtildiğinde, Fransız diline adapte olarak alman ‘W’ harfi Latin ‘V’ harfiyle değişmiştir.’U’ ünlüsü ise Fransız dilindeki ‘OU’ ile değiştirilmiştir ve ‘Vermouth’ olarak bugün bilinmektedir.

Vermut Çeşitleri
Geleneksel olarak vermutlar İtalya ve Fransa’da üretilir. İtalya Fransa’ya göre daha çok üretir. Fransız vermutları genelde, İtalyan vermutlarına göre dry ve daha ekşi olurlar. Çünkü Fransızlar karışım içersinde daha dry şarap ve büyük miktarda kinin kullanırlar.
Vermouth’un, İtalyanca isimli üç önemli çeşidi vardır.
Rosso : Tatlı kırmızı vermutlar
Bianco: Tatlı beyaz vermutlar
Dry:   Dry beyaz vermutlar
Beyaz dry vermutlar temel şarabın doğal rengini alırlar. Biraz koyu tatlı beyaz vermutlar ise karamelin eklenmesiyle veya şarabın okside edilmesine izin verilerek renklendirilir. Kırmızı tatlı vermutlar kendi açık koyu kırmızı renklerini “cochineal” ile renklendirilmesinden alırlar.
Vermutların sunulması
Vermutlar şu şekillerde sunulur ve içilir;
  • Sek
  • On the rocks
  • Limon dilimi ile