28 Kasım 2011 Pazartesi

Votka / Vodka Üretimi

Votka Üretimi : Rusya ve Polonya devamlı olarak bu içkiyi ilk olarak kendilerinin ürettiğini iddia etmektedirler. Oysa ki, her iki ülkede votkayı aynı tarihlerde birbirlerinden bağımsız olarak üretmişlerdir. Antropologlar, iki ayrı kültürün aynı düzlem üzerinde geliştiğini öne sürmüşler ve bu karşılıklı gelişmeye kültür paralelliği adını vermiştir.
Votka geleneksel olarak tahıldan yapılır ancak tarih içersinde Rusya ve Polonya’da bulunan zengin tahıl çeşitlerinin hemen hepsi hammadde olarak kullanılmıştır. Ancak arpa, çavdar, buğday, mısır, üzüm, şeker kamışı ve hatta şeker pancarı gibi diğer malzemelerde kullanılmaktadır. 19. yüzyılın başlarında altın çağını yaşamış olan patates votkası ise şu anda doğu Avrupadaki bazı ülkelerde az miktarda üretilmektedir.

Nişasta yönünden bir hayli zengin olan tahıllar ve diğer malzemeler ilk olarak, içerdikleri nişastanın suda çözülebilir şekere dönüşmesi için kaynatılır. Elde edilen ezme soğutulur ve maya eklenir. Sonunda elde edilen ezme fermentasyona bırakılır. Fermentlenen alkollü ezme geleneksel olarak, saf alkol alması için en az iki defa pot still yöntemi ile damıtılır. Doğası gereği  harika tadda olan olan Doğu Avrupa votkaları nitelikli aromalarını almaları için pot still yöntemi ile damıtılır. 

Patent stillerin kullanımı ile bir çok batılı üretici, sert alkölü düşük maliyetle elde etmesini sağlayan ve daha etkili sonuçlar veren bir süreci geliştirmeyi başarmıştır. Bu işlenmiş  sert alkoller oran olarak yaklaşık %95 alkol içerir ve daha taze, tatlı ve daha saf bir hal alırlar.

Votka damıtılmasından sonra saflaştırılması ve ‘nötr’ edilmesi amacıyla, aktif kömür ile dolu bir katmandan tekrar tekrar geçirilerek ya da temas halinde bir süre bırakılarak filtre edilir. Bu işlem  alkolün özündeki rengi, aromayı ve kokuyu alır. Sonrasında, votka temiz ve saf damıtılmış suyla karıştırılarak %40 alkol oranında şişelenir. Tüm votkalar şişelenir ve yıllandırılmadan satılır çünkü alkölün saflığı, diğer pot still damıtılmalarında olduğu gibi meşe fıçılarda olgunlaştırılmasına gerek bıraktırmaz.  Batı ülkelerinden farklı olarak doğu votkalarının çoğunluğu farklı tat ve aromaya sahiptirler. Bunların tümü çok az yağlı ve kokulu varillerde pot still yöntemi ile damıtılmalarındandır. Bu sıvılar bardağa koyulduğu zaman daha yoğun ve dumanlı ‘yeşil’ tada sahip olarak ifade edilir. Burada Batı votkalarının reklam kampanyalarının temeli olan nötr kavramı yoktur.